Fototertúlia “Un viatge fotogràfic per la Barcelona nazi i feixista (1939-1943). Presentació de la recerca iconogràfica del projecte «Perseguits i Salvats»” a càrrec de Jordi Algué. Cercle Artístic de Sant Lluc 2/11/2015


30 desembre 2015 , per Fotoconnexió Notícies. Comentaris tancats a Fototertúlia “Un viatge fotogràfic per la Barcelona nazi i feixista (1939-1943). Presentació de la recerca iconogràfica del projecte «Perseguits i Salvats»” a càrrec de Jordi Algué. Cercle Artístic de Sant Lluc 2/11/2015

Fototertúlia “Un viatge fotogràfic per la Barcelona nazi i feixista (1939-1943). Presentació de la recerca iconogràfica del projecte «Perseguits i Salvats»” a càrrec de Jordi Algué. Cercle Artístic de Sant Lluc 2/11/2015

El el projecte de “Perseguits i Salvats”, sobre les imatges de la Barcelona nazi i feixista entre els anys 1939 i 1945, va ser impulsat per la Diputació de Barcelona i el programa “Europa del Ciutadans”, amb l’objectiu de recuperar les històries dels que van creuar els Pirineus durant la Segon Guerra Mundial fugint del nazisme. Els resultats de les investigacions realitzades en aquest projecte es poden consultar al web www.perseguits.cat

Exposició del llibre alemany al paranimf de la Universitat de Barcelona, febrer de 1941. Alexandre Merletti / IEFC

Exposició del llibre alemany al paranimf de la Universitat de Barcelona, febrer de 1941. Alexandre Merletti / IEFC

Dins de la descripció de la recerca iconogràfica es van esmentar els arxius consultats, entre d’altres el Museu de l’Holocaust de Washigton i el centre Yad Vashem de Jerusalem, per a l’elaboració dels continguts tot posant èmfasi en la dispersió de les fons documentals i en la poca presència d’aquest tipus de documentació en l’àmbit català.

Arribada de Himmler a Barcelona. Aeroport del Prat, octubre de 1941. Pérez Molinos / Col·legi de Periodistes de Catalunya

Arribada de Himmler a Barcelona. Aeroport del Prat, octubre de 1941. Pérez Molinos / Col·legi de Periodistes de Catalunya

Més tard es va presentar la recerca gràfica centrada en la Barcelona dels anys 1939-1945. Una ciutat poblada per uns actes i una iconografia d’acord amb les aliances internacionals del primer govern franquista i que fou amb la que es trobaren els jueus i aliats que arribaven a la ciutat després de creuar els Pirineus fugint del nazisme. El viatge cap aquests fons fotogràfics poc coneguts es va fer de la mà de quatre dels fotoperiodistes del moment, Alexandre Merletti, Josep Maria Pérez Molinos, Josep Brangulí i Carlos Pérez de Rozas, per acabar el discurs amb l’anàlisis del fons de la “Crònica Gràfica” que es conserva a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i que plasma de forma excepcional la vida institucional d’una ciutat que durant aquells anys va escriure una de les pàgines més fosques de la seva història.

600 productors marxen a treballar a Alemanya contractats  per empreses del Reich. Estació de França, novembre de 1941. Brangulí / ANC

600 productors marxen a treballar a Alemanya contractats  per empreses del Reich. Estació de França, novembre de 1941. Brangulí / ANC

Aniversari de la “Marxa sobre Roma”. Octubre 1942. Pérez de Rozas / AFB

Aniversari de la “Marxa sobre Roma”. Octubre 1942. Pérez de Rozas / AFB

 

Els comentaris estan tancats.Últimes notícies

Informa't de les últimes notícies relacionades amb el funcionament de Fotoconnexió i/o amb l'activitat dels seus socis. Si vols compartir alguna informació amb nosaltres no dubtis en posar-te en contacte.

Assemblea General Ordinaria de Socis de Fotoconnexió. 18/01/16

Assemblea General Ordinaria de Socis de Fotoconnexió celebrada a les Cotxeres de Sants el dilluns 18 de gener de 2016.

Visita exposició “Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat”. 20/02/16

Visita guiada a l’exposició Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936) a càrrec d’Isabel Pardo i David Gonzàlez tècnics de la...

Visita exposició “Distinció. Un segle de fotografia de moda”. 16/02/16

Visita guiada a l’exposició Distinció. Un segle de fotografia de moda a càrrec de Juan Naranjo, comissari de la mostra.

L’exposició Distinció. Un segle de...