El dijous 19 d’octubre es va presentar el segon número de la revista Papers Fotogràfics (https://www.fotoconnexio.org/repositori/papers-fotografics/), un treball d’en Salvador Tió Sauleda dedicat a la figura d’Enric Bargués i l’evolució de les càmeras automatiques fins la càmera minutera que encara podem trobar a les ciutats per tot el món.

Després de la presentació a càrrec de Ramon Barnadas, Salvador Tió ens va explicar com, gràcies a un amic seu, va arribar a les seves mans un catàleg de càmeras fotogràfiques de 1917, i va trobar un anunci d’Enric Bargués, i així va començar la seva investigació d’aquest personatge, lligat a l’evolució dels automats fotogràfics fins arribar a les càmeres minuteres que coneixem avui.

 

 

El 1917, Enric Bargués (1883-) presentava la sol·licitud de patent d’invenció per a l’obtenció de còpies positives amb una càmera fotogràfica proveïda de laboratori i usant com a clixé una cartolina emulsionada al bromur. Amb aquest invent se substituïa el sistema ferrotípic de còpia única de les càmeres minuteres per un sistema de negatiu-positiu amb paper fotogràfic de bromur de plata convencional. Després del primer aparell de fotografia automàtica, la Bàscula fotogràfica automàtica de Joan Cantó a Barcelona el 1887, i el seu fracàs posterior, Nievsky va reprendre la idea d’una càmera amb laboratori inclòs, i utilitzant plaques seques de ferrotip, va llançar la primera càmera minutera el 1891 , i van seguir una successió de càmeres amb laboratori inclòs. Finalment, el 1917, Enric Bargués, que des del 1914 es dedicava a la construcció de càmeres fotogràfiques i havia format societat amb Pere Farias i Velasco, presentaria la patent per a una càmera amb laboratori i preparada per fer un negatiu sobre paper al gelatinobromur, i re-fotografiant-ho, obtenir la còpia positiva, també en paper al gelatinobromur. La innovació va ser posteriorment adoptada per altres fabricants.

   

 

Vam tenir la sort de tenir entre el públic una fotògrafa minutera, Barbara Ghidini, que continua practicant aquesta modalitat de retrat als carrers de Barcelona.

 

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.