Josep Cruanyes

La Comissió de la Dignitat ha adquirit un fons fotogràfic d’uns 1400 negatius del període de la guerra civil i dels anys 1931 a 1936. Per aconseguir-ho  va fer una crida ciutadana per a poder recollir la quantitat necessària. En quinze dies es van aplegar els fons necessaris i es va comprar el fons amb l’aportació  de 54 persones,  l’editorial Ara Llibres i la revista Sàpiens.

Aquest fons recull fotografies de la guerra, del front d’Aragó des de Martin del Rio prop de Montalbán a Fuentes de Ebro, Grañen, Berdegal  i fins al front del Segre a la zona del Montsec amb imatges de Badaüll la Serra de Sant Mamet, Montgai,  Vilanova de Meià, Baldomà, Linyola i Sanaüja, entre els indrets fins ara localitzats amb una primera anàlisi. Segurament va ser un soldat que va ser mobilitzat i va formar part de la 30 divisió de l’exèrcit republicà que havia integrat la Columna Macià – Companys. Recull fotografies de la vida al front i dels punts on hi va haver accions bèl·liques com ara Badaüll al Montsec. Són unes imatges excepcionals molt més riques que els reportatges dels corresponsals de guerra, ja que recull la vida diària i fets de guerra i no només la visió puntual de les anades esporàdiques dels reporters de premsa.

Amb la retirada, el fotògraf es va endur tots els negatius de guerra amb dues caixes on tenia tot de negatius retallats i documentats, de la seva companya que es deia Maria Fabregat i també un conjunt de negatius de fets diversos com ara fets polítics com les eleccions del 31, una visita de Macià o les destrosses del 6 d’octubre i d’indrets de Barcelona, Badalona, les Planes, Sant Boi o Sitges. Va ser el que ell apreciava i volia preservar. Se’ls va endur en una caixa de fusta i dues caixetes de llauna a França on van quedar en mans d’una persona de Perpinyà que els ha conservat fins ara que van posar-los a la venda.

Fotoconnexió col·laborarà amb la Comissió de la Dignitat digitalitzant les imatges i duent-ne a terme el procés de documentació, sempre consensuant els criteris amb l’Arxiu Nacional de Catalunya, que serà el destinatari final del fons fotogràfic. A continuació us adjuntem alguns enllaços dels mitjans de comunicació que s’han fet ressò de la notícia i la nota de premsa completa:

http://www.elperiodico.com/es/noticias/ocio-y-cultura/comissio-dignitat-rescata-fotografias-guerra-civil-2350388

http://www.ara.cat/premium/tema_del_dia/imatges-del-sergent-republica-desconegut_0_890910981.html

http://cultura.elpais.com/cultura/2013/03/27/actualidad/1364413062_160391.html

http://www.324.cat/noticia/2087046/catalunya/La-Comissio-de-la-Dignitat-recupera-imatges-inedites-de-la-Guerra-Civil-i-en-busca-lautor

Per veure la nota de premsa fes click aquí

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.