Francesc Boix

Francesc Boix amb la seva càmera al front

Arrel d’una intervenció iniciada per Fotoconnexió, el mes de març de 2013 la Comissió de la Dignitat va adquirir via subhasta i per 7500 euros el fons d’un fotògraf desconegut. Per aconseguir-ho es va fer una crida ciutadana per a recollir aquesta quantitat que, gràcies a les aportacions de 47 persones, l’editorial Ara Llibres i la revista Sapiens, es va poder assolir en pocs dies.

Aquest fons fotogràfic està composat per 1400 negatius de nitrat de cel·lulosa de pas universal (35mm) i també un format menys habitual com el 127. Els 4 contenidors on estaven emmagatzemats els negatius presenten un bon estat de conservació i  moltes de les imatges estan ben documentades per la mà del fotògraf. Fotoconnexió hem tingut el plaer de col·laborar amb la Comissió de la Dignitat en l’inventari, digitalització i documentació del fons. Sempre en coordinació amb l’Arxiu Nacional de Catalunya que en serà el dipositari final.

El treball conjunt de Fotoconnexió amb la Comissió de la Dignitat ha permès que, una vegada iniciats els treballs, es pugui desvetllar l’autoria de les imatges. Les fotografies de la Guerra Civil espanyola van ser fetes per un jove Francesc Boix, el famós fotògraf català dels camps de concentració de Mauthausen.
Es tenia documentat que quan va esclatar la guerra, Francesc Boix encara no havia fet els 16 anys. Va treballar de fotògraf a la revista Juliol de les JSU on va publicar diverses fotografies. Devia ser a finals del 1937 quan ja tenia disset anys que devia anar a incorporar-se a la 30 divisió, capten les fotografies conservades entre la zona del front d’Aragó de Pancrudo, Martín del Rio a Fuentes de Ebro fins al front del Segre a la zona de Vilanova de la Barca, Linyola, Montgai i Vilanova de Meià a la Serra de Sant Mamet.
francesc boix2

Un jove Francesc Boix al costat de Gregori López Raimundo a l’Hotel Colon de Barcelona

Aquest descobriment és important perquè hem enriquit el patrimoni fotogràfic de Catalunya amb un testimoni gràfic de la vida a aquella divisió creada a partir de la columna Macià Companys formada per voluntaris d’Esquerra Republicana i Estat Català de les Brigades mixtes 131 i 132 a la que s’afegí la brigada 143 formada per voluntaris del PSUC. Una obra feta per un jove entre els 17 a 19 anys que es va endur amb la retirada conjuntament amb dues caixes amb imatges de Barcelona, amb alguns fets històrics com les eleccions del 1931 i 1932 les destrosses del sis d’octubre i de pobles de la rodalia com la costa de Badalona a Sitges.

Presència als mitjans

A continuació us adjuntem alguns articles que demostren el ressò que s’han fet els mitjans de comunicació de la troballa i la presentació utilitzada en la roda de premsa del passat 24 de juliol de 2013:

Article de El Periodico

Article del Punt Avui

Article de El País

Presentació utilitzada en la roda de premsa

 

francesc boix22

Roda de premsa al Cercle Artístic de Sant Lluc on es va desvetllar l’autoria de les fotografies

El documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix”

i

El 29 de gener, al programa “Crónicas” de RTVE, han emès el documental “Las dos guerras del fotógrafo Boix” on es mostra el procés d’investigació dut a terme per Fotoconnexió i la biografia del fotògraf Francesc Boix.

http://www.rtve.es/television/20150121/dos-guerras-del-fotografo-boix/1084600.shtml

Publicacions

El fotògraf de l’horror. La història de Francesc Boix i les fotos robades als SS de Mauthausen
Benito Bermejo
Barcelona: RBA, 2015
Informació sobre el llibre: http://www.magrana.cat/el-fotograf-de-lhorror_benito-bermejo_libro-OMAC425-es.html

Capítol B.12 (Pdf)
2013: Una troballa inesperada. Centenars de fotografies de la Guerra Civil fetes per Boix. Pàgs. 240-245

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.