Visita guiada a l’exposició Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936) a càrrec d’Isabel Pardo i David Gonzàlez tècnics de la Secció d’Imatge i so de l’Arxiu Històric de Sabadell.

Una dotzena de fotoconnectats hem gaudit de la visita guiada a l’exposició Francesc Casañas i Riera. El retrat d’una ciutat (Sabadell, 1909-1936).

Després d’una breu introducció per part de Joan Comasòlivas, director de l’Arxiu i el Museu Històric de Sabadell, en David Gonzàlez i la Isabel Pardo, tècnics de la Secció d’Imatge i so de l’AHS, acompanyats per Isabel Argany, comissaria de la mostra i tècnica del MHS, ens han fet un recorregut per la vida d’un personatge local polifacètic i actiu que compaginà al llarg de la seva vida la fotografia amb el treball al seu negoci familiar en una cordilleria, així com el seu afany de col·leccionisme i vocació per a la conservació i vetlla del patrimoni.

La visita ha començat amb un resum biogràfic de Francesc Casañas que ens ha situat el personatge en el seu context temporal a la ciutat de Sabadell. Va ser l’únic de la seva familia en dedicar-se a l’ofici de fotògraf i s’inicià en la fotografia d’excursionisme. En Casañas es pot considerar el primer fotoperiodista social de Sabadell i a l’exposició s’hi poden veure una mostra dels seus reportatges publicats en diferents diaris i revistes. Les seves fotografies van ser portada d’alguns mitjans com La Vanguardia, el Diari de Barcelona i l’ABC, entre altres.

A més de la tasca de fotoreporter, Casañas va treballar activament per salvaguardar el patrimoni històric i arqueològic. Amb el seu amic Lluís Mas van portar a terme l’inventari iconogràfic del Vallès. Inventari que ha esdevingut de gran importància, ja que moltes de les peces que hi surten es van destruir o estan extraviades i, per tant, les fotografies de Casañas han esdevingut l’únic testimoni de moltes de les peces d’art religiós de les esglésies de Sabadell i de la comarca.

A principis dels anys 70, després de la mort de Casañas, el seu fons fotogràfic fou lliurat al MHS per la seva familia. Actualment aquestes fotografies es guarden a l’AHS i constitueixen la col·lecció fotogràfica més important del centre.

Gràcies als familiars de Francesc Casañas i la tasca d’investigació, descripció i digitalització que s’ha dut a terme des de l’AHS amb el suport de fotògrafs i historiadors locals, s’ha pogut realitzar aquesta exposició i posar en marxa altres projectes que han vist la llum i dels quals se n’ha fet ressò la premsa i la vida cultural sabadellenca.

album virtual fotos Francesc Casañas PDF

Museu d’Història de Sabadell
Carrer Sant Antoni, 13
Sabadell
Dissabte 20 de febrer a les 12 h

 

Fotografies: Ricard Marco i Anna Nicolau

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.