Títol: “El gabinet òptic de Francesc Dalmau: art, ciència i espectacle a  la Barcelona del segle XIX (1840-1870)”

 

Cèlia Cuenca. Graduada en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i diplomada del Màster en Recerca en Història de l’Art de la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Francesc Dalmau (1810-1886) va ser el primer òptic modern de la ciutat de Barcelona, protagonista, entre d’altres, de l’arribada del telèfon i del fonògraf a Espanya a la dècada dels setanta. Molt abans però, Dalmau s’havia guanyat el reconeixement del públic barceloní gràcies a una altra activitat on es va mostrar igualment innovador: els espectacles òptics. La visibilitat que li assegurava la seva cèntrica localització, establint-se definitivament a la Rambla de Barcelona el 1852, el va convertir en un punt de trobada indispensable dels amants de la ciència i de l’art que volien conèixer de primera mà les últimes novetats en el camp de les il·lusions òptiques.

En aquesta fototertúlia s’han presentat els principals espectacles que van fascinar al públic del moment, des de la fotografia estereoscòpica fins a la fantasmagoria i dels cosmorames fins a la física recreativa. A partir del cas de Dalmau ens hem apropat doncs a la cultura visual de la Barcelona del segle xix.

Video: Artur Cañigueral

——————————————————————————————————————————————————

Título: “El gabinete óptico de Francesc Dalmau: arte, ciencia y espectáculo en la Barcelona del siglo XIX (1840-1870)”

Celia Cuenca. Graduada en Humanidades por la Universidad Pompeu Fabra de Barcelona y diplomada del Máster en Investigación en Historia del Arte de la Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne

Francesc Dalmau (1810-1886) fue el primer óptico moderno de la ciudad de Barcelona, ​​protagonista, entre otras, de la llegada del teléfono y del fonógrafo en España en la década de los setenta. Mucho antes, sin embargo, Dalmau se había ganado el reconocimiento del público barcelonés gracias a otra actividad donde se mostró igualmente innovador: los espectáculos ópticos. La visibilidad que le aseguraba su céntrica localización, estableciéndose definitivamente en la Rambla de Barcelona en 1852, lo convirtió en un punto de encuentro indispensable de los amantes de la ciencia y del arte que querían conocer de primera mano las últimas novedades en el campo de las ilusiones ópticas.

En esta fototertulia se han presentado los principales espectáculos que fascinaron al público del momento, desde la fotografía estereoscópica hasta la fantasmagoría y los Cosmorama hasta la física recreativa. A partir del caso de Dalmau nos hemos acercado a la cultura visual de la Barcelona del siglo XIX.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.