LA DOBLE IMATGE DE LA GUERRA CIVIL ESPANYOLA A LES FOTOGRAFIES DE CLAUDEK
A càrrec de Marta López Beriso.

Dilluns 7 de febrer de 2022 a les 18:30 h.

Després de la presentació a càrrec de Maria dels Santos García Felguera, Marta López Beriso ens va parlar de la fotògrafa britànica Claude Kinnoull, i i les fotografies dels seus viatges a Espanya durant la Guerra Civil.

La britànica Claude Kinnoull (1904-1985), cosmopolita, hereva rica, divorciada d’un noble, finançadora de projectes de propaganda catòlica i política, enamorada de l’aventura, és la fotògrafa Claudek. Una fotoreportera de mirada vehement que, entre 1936 i 1939 i al costat del seu padrí el sacerdot Vincent de Moor, va recórrer molts llocs del front i la rereguarda, entre els quals Guernica, Durango, Eibar, Tortosa, Màlaga o Toledo. La seva intenció era proporcionar arguments sobre “la barbàrie de les hordes marxistes” i la suposada traïció al pacte de No Intervenció per part de França i Anglaterra. Acreditada per un setmanari londinenc de la seva propietat, The Catholic Herald, va recórrer en el seu propi cotxe, sota el control de diferents oficials de premsa, tots aquells llocs que van servir per a la propaganda i la creació del mite de la necessitat del cop del 18 de juliol de 1936.

Claudek, Familias con niños en un parque, Museo de los Mártires de Barbastro

       


No obstant això, el que mostra, sense saber-ho, és la realitat de la destrucció sistemàtica, dissenyada i perpetrada pel bàndol franquista i els seus aliats, a través d’imatges poblades de persones de tota condició i edat, vives o mortes, desnonades per la didàctica del terror imposada pel bàndol rebel durant la guerra civil espanyola. Imatges de les restes, a vegades encara fumejants, de localitats recentment bombardejades, de cadàvers de soldats, civils i fins de nens; i també de persones que esperen, viuen, mengen o dormen al carrer al costat d’uns pocs estris domèstics. Són les que ens porten a veure de primera les dures conseqüències de bombardejos discriminats i planificats amb una violència tant física com moral, la fi de la qual avui debatem si pertany a la definició posterior de genocidi.

 

         

thumbnail of FTT_1_7FEB_ML_cat

Presentació de la Fototertúlia

Després de la fototertúlia, Marta i Juantxo Egaña ens van parlar de les fotografies conservades al Museu dels Màrtirs Claretians de Barbastro i del seu projecte de conservació i difusió.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.