En aquesta ocasió la Fototertúlia va comptar amb un trinomi format per l’arxiver sabadellenc i soci de l’entitat David González (recentment obtingut el títol de doctor amb la defensa d’una tesi precisament sobre la història de la fotografia a Sabadell), el periodista Plàcid Garcia-Planas (net d’Anita Figueras) i Santiago Vila-Puig (fill de Maria Codina).

Maria Codina Duran (Sabadell, 1897-1978) i Anita Figueras Crehueras (Sabadell, 1903-1985) eren dues adolescents quan, a mitjans de la dècada de 1910, els seus pares els van regalar una càmera Vest Pocket de la marca Kodak perquè s’iniciessin a la fotografia. Ambdues mostraren una gran sensibilitat artística i creativitat. Per una banda, durant els primers anys, Anita Figueras ens mostra escenes inquietants marcades per un humor negre corrosiu que, amb el pas del temps, es transformaria en el registre gràfic d’una vida esplendorosa amb alguns viatges exòtics. En canvi, Maria Codina, fixa el seu objectiu en l’entorn més proper. Principalment, retrata el poble de Caldes d’Estrac on passava llargues estades a l’estiu. Allà quedaria fascinada pel treball dels pescadors, realitzant reportatges a cavall entre l’etnografia i la plasticitat. A més, destacar que Maria Codina va ser la primera sabadellenca a ser premiada en un concurs de fotografia a Sabadell el 1916. Elles són l’exemple del fet que les dones no van quedar al marge, i fins i tot van arribar a ser protagonistes, de l’expansió comercial de la fotografia entre els aficionats/des a principis del segle XX.

     

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.