Agenda

Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

Fototertúlia Tecnologies emergents en la identificació de fotografies: aplicació de tècniques d’anàlisis no invasives per a l’estudi d’impressions al bromoli i bromoli transportat, a càrrec de Raquel Freixas

març 3 - 18:30 - 19:30

Free
El proper dilluns 3 de març, la fototertúlia anirà a càrrec de Raquel Freixas Jumbert
Durant aquesta tertúlia, la Dra. Raquel Freixas ens presentarà una àrea d’investigació innovadora i poc estudiada: l’aplicació de tècniques d’anàlisi no invasives per a l’estudi i caracterització d’impressions al bromoli i al bromoli transportat. Introduïdes a principis del segle XX, aquestes tècniques foren extremadament populars entre els fotògrafs pictorialistes per la seva capacitat de manipulació de la imatge, permetent la creació d’impressions d’una bellesa extraordinària. En el context català, destacaren fotògrafs de renom com el Dr. Joaquim Pla Janini, Miquel Renom, Claudi Carbonell o Josep Maria Casals i Ariet, entre altres. Durant la xerrada, desglossarem i explorarem, pas a pas, els processos històrics del bromoli i el bromoli transportat. A més, discutirem com l’ús pioner de tècniques com l’espectroscòpia infraroja per Transformada de Fourier (FTIR), l’espectroscòpia Raman, i la fluorescència de raigs X (FRX) pot contribuir a la identificació i preservació d’aquestes obres fotogràfiques, aportant noves perspectives sobre la seva composició i el seu procés de creació.
Des de la seva invenció al segle XIX, la fotografia ha experimentat transformacions tècniques i estètiques constants que han anat redefinint la seva funció i valor cultural, des de ser percebuda com un mer mitjà per a capturar la realitat, fins a convertir-se en un valuós medi d’expressió artística. Aquesta contínua evolució ha generat una gran diversitat de tècniques i materials que, actualment, han plantejat reptes importants per a la identificació i comprensió dels procediments fotogràfics històrics – especialment alternatius -, factors essencials per assegurar la correcta gestió i preservació del patrimoni fotogràfic.
Durant aquesta tertúlia, la Dra. Raquel Freixas Jambert ens presentarà una àrea d’investigació innovadora i poc estudiada: l’aplicació de tècniques d’anàlisi no invasives per a l’estudi de processos fotogràfics a les tintes grasses. Concretament, ens centrarem en les tècniques fotogràfiques al bromoli i al bromoli transportat, introduïdes a inicis del segle XX i especialment preuades pels fotògrafs pictorialistes per la seva elevada capacitat de manipulació, el que permetia produir impressions d’una bellesa i aparença úniques. Cal destacar, en el context català, la pràctica d’aquestes tècniques per part de fotògrafs de renom com el Dr. Joaquim Pla Janini, Miquel Renom, Claudi Carbonell o Josep Maria Casals i Ariet, entre altres. Malgrat la presència d’impressions al bromoli i al bromoli transportat en col·leccions patrimonials rellevants d’arreu del món, és molt poc el coneixement especialitzat existent sobre aquests procediments.
Aquesta recerca aborda la falta d’estudis focalitzats en la preservació i identificació d’impressions històriques al bromoli i al bromoli transportat, i aposta per l’ús de tècniques pioneres i no invasives, com l’espectroscòpia infraroja per Transformada de Fourier (FTIR), l’espectroscòpia Raman i la fluorescència de raigs X (FRX). L’aplicació d’aquestes tècniques d’anàlisi en originals històrics i contemporanis ha ofert una comprensió detallada de la composició fisicoquímica i de la realitat material de les impressions al bromoli i al bromoli transportat, així com del seu procés d’elaboració, proporcionant noves eines i recursos per a la seva correcta caracterització, gestió i conservació.

Mostra els detalls

Data:
març 3
Hora:
18:30 - 19:30
Cost:
Free
Categoria d'Esdeveniment:

Organitzador

Fotoconnexió
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Centre Cívic del Pati Llimona de Barcelona
Carrer del Regomir, 3
Barcelona, 08002
+ Mapa de Google
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.